[...] 10 min po zakończeniu treningu, o 13,2% po 24 h, o 9,1% po 72 h i o 14,7% po 120 h. Paradoksalnie, odnotowano wzrost stężenia trójglicerydów, niemniej o 2.2% po 24 h więc mało istotny. Silnie spadło stężenie LDL, stężenie HDL początkowo rosło, później spadało. Grandjean i in. 2000 r. Chodzenie na bieżni, do czasu wydatkowania 500 kcal. [...]
Żelki, ostatnio modne wśród sportowców, choć zazwyczaj były ulubieńcem dzieci. Obecnie powstała moda na jedzenie żelków po treningu. Co kryje się w tej małej przekąsce o różnych kształtach? Czy znaleźć można takie, które można wprowadzić w dietę? Jutrzenka Akuku! Żelki serduszka 90 g Skład: syrop glukozowy cukier woda żelatyna wieprzowa [...]
[...] dieta i cięższe aeroby) im cięższy trening, tym większy był spadek obwodu w pasie (spadek większy o 11,2%, w porównaniu do zastosowania samej diety), lekkie aeroby były mało opłacalne, jeśli chodzi o wpływ na tłuszcz wisceralny, cięższy trening był zdecydowanie lepszy od samej diety (lepszy o 2.9% pod względem ilości tłuszczu wisceralnego) [...]
[...] jest eufemizmem. Podsumowanie Nic nie wskazuje, by racjonalne stosowanie słodzików (niezależnie od ich pochodzenia) było zagrożeniem dla zdrowia. Z reguły dostarczają one mało energii, słabo oddziałują na stężenie glukozy i insuliny, co jest korzystne dla zdrowia i redukcji tkanki tłuszczowej. W badaniach wykazano, iż zamiana np. cukru na [...]
[...] ilości glikogenu mięśniowego. Jednak zupełnie czym innym jest trening HIIT, TABATA, stacje, obwody czy przysiady wykonywane na ilość z dużym ciężarem. W treningu wytrzymałościowym możliwe i prawdopodobne jest pozbycie się dużej części glikogenu (nawet 50-70% po godzinie pracy przy 86% HR). Podsumowanie Jeśli nie masz problemu z odkładaniem [...]
[...] protein w przeliczeniu na gramy. Teoretycznie, białka jest tam dużo, efektywnie 0,9 – 1 g na kg masy ciała (czyli de facto jest to wybitnie niskobiałkowa dieta!). Istnieje mało badań, w których zastosowano prawdziwą dietę wysokobiałkową, a wynika z nich, że duża podaż protein może dawać nawet pięciokrotnie mniejsze straty masy mięśniowej w [...]
Bardzo często bywa tak, że cierpimy na deficyt czasu. Osoby aktywne fizycznie, które mają rodzinę, dom, pracę, bardzo często miewają tak napięty grafik w ciągu dnia, że szukają produktów, które będą w stanie szybko spożyć i zapewnić sobie dobrej jakości mini posiłek czy przekąskę. Müller Müllermilch Napój mleczny o smaku mango Skład: mleko [...]
Co to jest dieta śródziemnomorska? Charakteryzuje ją duże spożycie owoców i warzyw, ograniczone spożycie mięsa, nabiału, nasyconych kwasów tłuszczowych, umiarkowana konsumpcja alkoholu. Nie ma jednolitej definicji ani wytycznych. Podsumowanie Dieta śródziemnomorska może być zdrowa, ale nie musi. Zależy, kto ją stosuje i na jakich produktach [...]
[...] dużą ilość różnego rodzaju aminokwasów, cegiełek, z których zbudowane są białka, to jednak w większości przypadków, czasem jednego (lub więcej) z nich, może być zbyt mało/brakować. To właśnie z tego powodu, weganom poleca się, łączenie w jednym posiłku różnych źródeł pokarmowych białka. Vegan Pea Protein - odżywka oparta na wielu [...]
[...] płynących z badań, potwierdzających przeciwzapalne i przeciwnowotworowe działanie bioaktywnych związków zawartych w owocach pomidora. 5. Kiwi 100 g to 60 kcal, czyli nie tak mało w porównaniu do sałaty, ale o ile kiwi zjesz chętnie, to do sałaty możesz szybko nabrać dystansu, czy wręcz niechęci. Kiwi tak samo, jak sałata czy kapusta wpływają na [...]
Możesz skorzystać z porad trenera, dietetyka i nadal nie osiągać rezultatów sylwetkowych, wzrostu siły, mocy czy masy mięśniowej. Dlaczego tak się dzieje? W poniższym tekście odniosę się do często spotykanych kwestii pojawiających się w trakcie redukcji tkanki tłuszczowej. Ze względów praktycznych na energię pochodzącą z protein trzeba patrzeć z [...]
[...] nad maltodekstrynami (np. carbo) czy zwykłą glukozą, a różnica w cenie kg poszczególnych produktów jest gigantyczna. Odbudowywanie zasobów glikogenu po wysiłku wytrzymałościowym Aby odbudować zasoby węglowodanów po intensywnym wysiłku, długotrwałym: Sportowcy mogą dostarczać nawet 1,2 g węglowodanów/kg masy ciała na godzinę (dla osoby [...]
[...] fizyczne (8372 kJ/tydzień) i ograniczenie spożywania pokarmów (20930 kJ/tydzień). Losowo przydzielono ich do grup treningu mniej lub bardziej intensywnego: grupa treningu małointensywnego ćwiczyła 5 x w tygodniu, przy 50% maksymalnego pochłaniania tlenu (było to chodzenie na bieżni) grupa treningu intensywnego ćwiczyła 5 x w tygodniu, przy 70% [...]
[...] 110 g, glukozy we krwi 25 g. Ciężsi, lepiej wytrenowani, stosujący różne zabiegi żywieniowe sportowcy, mają o wiele więcej glikogenu (adaptacja do wysiłku, szczególnie wytrzymałościowego). Glikogen mięśniowy jest lokalnym źródłem energii. Podtrzymuje zarówno procesy krótkotrwałe (trening siłowy, trening interwałowy, powtarzane sprinty, bieg na [...]
Od razu zaznaczę, że nie da się odpowiedzieć na pytanie „co jest lepsze”. To tak, jakbyś pytał mechanika, czy zamontować części używane, nowe, ale kiepskiego producenta lub te najlepsze na rynku, najdroższe. W każdym przypadku odpowiedź będzie inna. Inaczej będzie dobierać części dla osoby robiącej 5 tys. km rocznie, a inaczej do auta robiącego 50 [...]
Dążenie do idealnej formy czasem kończy się kontuzją, a to akurat najmniejszy problem (gdyż kulturystyka ogólnie nie jest zbyt kontuzjogenna, o ile nie przesadza się z niearomatyzującymi SAA). O wiele bardziej istotne mogą być zaburzenia hormonalne i psychiczne występujące w trakcie nadmiernej redukcji masy ciała. Wynikają one ze złożonych [...]
Tortilla może okazać się ciekawym pomysłem na danie, w zależności od tego, co do niej włożymy. Natomiast wielkie znaczenie ma też jakość i skład placka, w którego zawijamy produkty. Czym kierować się podczas wyboru? Czy placki do tortilli mogą być w naszym codziennym menu? Poniższe zestawienie pomoże nam dokonać wyboru. Tortilla teraz Obecnie do [...]
[...] mięśni. Glikogen jest jednym z podstawowych rodzajów „paliwa” do pracy tlenowej i beztlenowej, nieważne czy biegamy, pływamy czy podnosimy ciężary. O ile w pracy wytrzymałościowej przydatne będą tłuszcze, o tyle nie nadają się one do „zasilania” treningu siłowego. Ponadto wg badań, diety wysokowęglowodanowe pozwalają na hipertrofię. Te [...]
Bardzo często wracają pytania nie tylko dotyczące budowania masy mięśniowej (nagle każdy młody człowiek chce być kulturystą), ale też odchudzania/redukcji tkanki tłuszczowej. Wiele osób nie chce samodzielnie rozwiązywać problemów, wolą skorzystać z porady fachowca. Problem polega na tym, iż często od takiego "fachowca" zamiast indywidualnego [...]
[...] Przy ograniczaniu podaży węglowodanów (np. do 40%) proces może zająć wielokrotnie więcej czasu. Zwykle „ładowanie” węglowodanami stosuje się w dyscyplinach wytrzymałościowych rozgrywanych na długich dystansach. Z czasem zaadaptowano to rozwiązanie w kulturystyce, aby uzyskać na koniec nabite, „pękate” mięśnie (często wiąże się to [...]